DNR Koreja: Japansko naoružavanje je bezobzirno kršenje Povelje UN i ozbiljan izazov za međunarodni mir i bezbednost!

DNR Koreja: Japansko naoružavanje je bezobzirno kršenje Povelje UN i ozbiljan izazov za međunarodni mir i bezbednost!
 
Foto: Korean Friendship Association
 
Pre nekoliko dana, Japan je, de-facto, usvojio novu bezbednosnu strategiju koja formuliše posedovanje sposobnosti za preventivni napad na druge zemlje. Kao odgovor na to, portparol Ministarstva spoljnih poslova Demokratske Narodne Republike Koreje izdao je sledeću izjavu za štampu 20. decembra.
 
 
Japan je, de-facto, usvojio novu bezbednosnu strategiju koja formuliše posedovanje sposobnosti preventivnog napada na druge zemlje, što dovodi do ozbiljne bezbednosne krize Korejskog poluostrva i istočne Azije.
 
Kišidin režim nastoji da pretvori Japan u ofanzivnu vojnu silu uvođenjem u praksu novu „strategiju nacionalne bezbednosti“, „strategiju nacionalne odbrane“ i „programa za izgradnju sila bezbednosti“. Ovo doprinosi velikoj zabrinutosti DNRK i drugih susednih Azijskih zemalja i regiona.
 
Takozvana „sposobnost za kontranapad“ koju zagovara Japan nema nikakve veze sa posedovanjem legitimnog prava na samoodbranu od strane suverene države, i ona predstavlja
sposobnost napada na teritoriju drugih zemlja.
 
Japan je država ratnih zločina koja je nanela neizrecivu nesreću i patnju Korejskom narodu u prošlosti i još nije procesuirala adekvatno svoje zločince za zločine u 2. sv. ratu, a jeste označena kao neprijateljska država u Povelji UN. Nikada neće biti dobrodošla takva zemlja koja je ovako otvoreno razotkrila svoju opasnu ambiciju.
 
Sa japanskom formulacijom svoje nove linije agresije, bezbednosno okruženje na istoku Azije je pretrpelo korenite promene.
 
Japansko ponovno naoružavanje je bezobzirno kršenje Povelje UN i ozbiljan izazov za međunarodni mir i bezbednost.
 
Ono što ne treba zanemariti je činjenica da samo SAD hvale
Japansko pohlepno gomilanje oružja, koje izaziva nagli gnev i budnost svih azijskih zemalja, kao „hrabru i istorijsku meru“.
 
SAD koje su dogovarale i podsticale plan ponovnog naoružavanja i ponovne invazije Japana na Aziju diskvalifikuje ovaj potez kao kritičara i zagovornika denuklearizacije DNRK zbog njenog legitimnog vršenja prava na samoodbranu i ojačanu odbrambenu sposobnost.
 
Baš kao što SAD uništavaju mir i bezbednost u regionu na čelu sa svojim vazalnim snagama kao što je Japan, DNRK je nastojala da izvrši svojih pet prioritetnih zadataka u oblasti strateškog oružja po svaku cenu, čija je svrha da kontroliše i obuzda neprijateljske šeme snaga za agresiju sa svojom sposobnošću koja se može kontrolisati. Oštro kritikujući negativne poteze Japana, DNRK još jednom jasno stavlja do znanja da ima pravo da preduzme odlučan i smeo vojni korak u odbranu svog nacionalnog suvereniteta,
teritorijalnog integriteta i temeljnih interesa u svetlu složenosti regionalnog bezbednosnog okruženja izazvanog neprijateljskim potezima Japana.
 
Glupi pokušaj Japana da zadovolji svoju crnosrdnu nameru, nagomilavanje oružja za ponovnu invaziju, pod izgovorom da DNRK legitimno ostvaruje pravo na samoodbranu nikada se ne može opravdati i tolerisati.
 
Nastavićemo da pokazujemo u praksi koliko je DNRK zabrinuta i nezadovoljna sa nerazumnim i pohlepnim pokušajem Japana da ostvari svoju divlju ambiciju.
 
Japan će sam prepoznati da je napravio pogrešnu i veoma opasnu opciju, čije će opasne posledice uskoro osetiti.
 
Ministarstvo spoljnjih poslova DNRK
20.12.2022.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.