Srušio se južnokorejski avion tokom akcije presretanja dronova iz Severne Koreje

Foto: YONHAP/EPA-EFE

Južnokorejski vojni zvaničnici kažu da je Severna Koreja narušila vazdušni prostor sa pet dronova. Jedan dron je preleteo sve do severne ivice glavnog grada Seula, pre nego što se vratio preko granice.

Mlazni lovci i jurišni helikopteri Južne Koreje su podignuti kako bi presreli dronove, ali uprkos ispaljenim raketama i rafalima iz topova nisu ih oborili. Južnokorejski vojni zvaničnik rekao je da se od tada gubi trag svim dronovima.

Jedan od južnokorejskih ratnih aviona uključenih u operaciju presretanja dronova, laki jurišni avion KA-1, kasnije srušio se, ali su njegova dva pilota ostala nepovređena. Avion je pao na zemlju u okrugu Hoengseong, istočno od Seula, ubrzo nakon poletanja iz vazdušne baze u obližnjem gradu Vondžu, prema vazduhoplovnim snagama, koje citira Jonhap.1

Južna Koreja je takođe obustavila poletanje i sletanje aviona na svoje aerodrome Inčeon i Gimpo na oko sat vremena.

Južnokorejski vojni zvaničnik opisao je najnoviji upad kao jasan čin provokacije Pjongjanga. „Naša vojska će nastaviti da temeljno i odlučno odgovara na provokacije Severne Koreje“, dodala je vojska.

Poslednji put je severnokorejski dron prešao granicu pre pet godina u junu 2017. godine, kada su tenzije između dve Koreje poslednji put bile najveće.

Ranije ovog meseca, Sever je tvrdio da je izvršio velike testove potrebne da bi mu pomogao da razvije svoj prvi špijunski satelit, koji bi mogao da se koristi za nadgledanje Južne Koreje. Objavila je fotografiju Seula iz vazduha, za koju je rečeno da je snimljena tokom testa.

Upad dolazi usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu, pri čemu je Sever ove godine izvršio rekordan broj raketnih testova.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/world/2022/dec/26/south-korea-scrambles-jets-as-north-korean-drones-violate-airspace  

  2. https://www.bbc.com/news/world-asia-64094143  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.