Nemačka bi mogla da postane „bankrotirana država“ zbog energetske krize

Reuters

Nemačka bi uskoro mogla da postane nefunkcionalna, bankrotirana država ako ostane na istom putu kojim trenutno ide i ne uspe da se izbori sa tekućom energetskom krizom u svetlu svoje neuravnotežene finansijske politike, izjavio je u subotu potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki.

Prema rečima potpredsednika parlamenta, dodatni novac koji Nemačka trenutno planira da potroši na uvoz energije iz drugih krajeva, a ne iz Rusije, bio bi povučen iz drugih oblasti, pošto višak ne može da se „ni štampa na mašini za štampanje novca, niti da se pokrije od strane poreskih obveznika.1

Predsednik komiteta Bundestaga za energetiku Klaus Ernst je još u septembru prokomentarisao izjave kancelara Olafa Šolca da sankcije ne bi trebalo da pogode Evropu jače od same Rusije. Sada smo uveli sedmi paket sankcija i Gasprom ostvaruje rekordne profite. U isto vreme, preti nam talas bankrota. Zato pregovarajte sa Rusijom otvorenog uma.

Očekuje se da će se najveća ekonomija EU smanjiti 2023. godine, pošto cene gasa i struje nastavljaju da rastu.

Nemačka političarka Sahra Vagenkneht osudila je vladu zbog uvlačenja zemlje u potpuni „ekonomski rat“ sa Rusijom koja je slučajno bila njen glavni snabdevač energijom, dok je Bundestag osvrnula na fatalne posledice Ruske sankcije protiv Nemačke.

Spekulisalo se da će Nemačka možda morati privremeno da smanji izvoz energije tokom zime, uključujući i Francusku, jednog od glavnih nemačkih uvoznika energije.

Glavni kupci električne energije u Nemačkoj su Francuska i Austrija. Prema statističkim podacima istraživačkog centra Fraunhofer ISE, Francuska je tokom ove godine uvezla oko 5%  nemačke ukupne proizvodnje električne energije.  Prema analitičarima, pad nemačkog izvoza električne energije može pogoršati nestašicu snabdevanja u Francuskoj, zbog obimne rekonstrukcije nuklearnih elektrana.  

Francuska vlada je pozvala nacionalno komunalno preduzeće EDF da ponovo pokrene 32 trenutno neaktivna nuklearna reaktora u zemlji što je pre moguće. Oni su isključeni početkom ove godine zbog problema sa korozijom i od tada su ostali na održavanju. EDF je najavio da će njegova proizvodnja nuklearne energije pasti na najniži nivo u poslednjih 30 godina zbog poteškoća u starim postrojenjima.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://english.almayadeen.net/news/economics/germany-could-become-bankrupt-state-due-to-energy-spending:  

  2. https://mronline.org/2022/12/28/germany-could-become-bankrupt-state-due-to-energy-spending/?fbclid=IwAR0C6XSuQVy25jkckR7HAe2yxsFbKLgvyHNluOnsQWE80KnJifHardOWwvc  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.