Izraelska vojska objavila plan o nasilnom raseljavanju preko hiljadu Palestinaca!

Foto: Reuters

Izraelska vojska obavestila je palestinske zvaničnike o svojim planovima da nasilno rasele više od 1.000 palestinskih stanovnika, uključujući oko 500 dece, u oblast Masafer Jata na južnoj okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski Visoki sud pravde (HCJ) dao je zeleno svetlo izraelskoj vojsci čime je okončana pravna bitka koju su stanovnici vodili više od 20 godina protiv njihovog raseljavanja.

Stanovnici kažu da očekuju njihovo prisilno raseljavanje i rušenje njihovih domova svakog trenutka nakon što su se planovi pojavili u ponedeljak.

„Mogu doći bez najave – mogu izolovati svako selo i raseliti ih jedno po jedno, ili mogu odmah izvršiti masovno raseljavanje.” rekao je predsednik seoskog veća. „U poslednjem periodu, posebno nakon sudske odluke, paralizovali su kretanje ljudi na ovom području“, nastavio je, “postoje sela sa kontrolnim punktovima na svojim ulazima, a samo stanovnicima tog područja je dozvoljen ulazak i izlazak”, dodao je on, napominjući da je vojska u prošlosti zadržavala stanovnike i do 12 sati.

Podsećamo prisilno premeštanje zaštićenih stanovnika na okupiranoj teritoriji klasifikovano je kao ratni zločin prema međunarodnom pravu.1 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2023/1/4/palestinian-villagers-masafer-yatta-face-immediate-expulsion-explainer?sf174207294=1  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.