SAD: Demokrate se zalažu za omogućavanje neograničenog državnog zaduživanja!

Foto: transwap

Desetine demokrata u Predstavničkom domu predložile su zakon koji bi eliminisao gornju granicu duga, što bi omogućilo vladi da se zadužuje bez ograničenja koje je odredio Kongres.1

Savezna vlada je prošle nedelje dostigla gornju granicu duga od 31,381 biliona dolara, a republikanci u Predstavničkom domu traže obavezu da se smanji rekordni rast federalne potrošnje pre nego što pristanu da dozvole veće zaduživanje. Sa druge strane, demokrate optužuju republikance da su postavili mogućnost zabrane povećanja gornje granice duga da bi vlada bila nesposobna da finansira sve svoje trenutne obaveze.

Demokrate kažu da je bolja ideja da se eliminišu sva ograničenja federalnog zaduživanja i dozvoli vladi da pozajmljuje šta god joj je potrebno.

“Korišćenje gornje granice duga kao oružje i kao pijuna u partijskim pregovorima o budžetu je opasno i stalno dovodi našu naciju na ivicu bankrota, što bi bilo pogubno za američku ekonomiju – čemu smo bili svedoci tek 2011. kada su republikanci stvorili Krizu gornje granice duga koja je rezultirala prvim sniženjem kreditnog rejtinga SAD“, rekao je predstavnik Bill Foster.

„Vlada ima obavezu da plati svoje račune“, dodao je on. “Pretiti nećemo platiti dug je isto što i naručiti skup obrok u restoranu, pojesti ga i otići bez plaćanja. Treba i možemo da vodimo pravi razgovor o ukupnoj potrošnji, ali puna vera u SAD nikada ne sme biti kompromitovan“.

Bajdenova administracija i njeni demokratski saveznici u Kongresu su tvrdili da podizanje gornje granice duga ne dozvoljava „novu“ potrošnju, već samo omogućava vladi da ispuni svoje trenutne obaveze. Međutim, republikanci kažu da je odobravanje novih programa potrošnje u Kongresu ono što je više puta primoralo vladu da nastavi da dostiže ograničenje zaduživanja, što je onda primoralo Kongres da nastavi da podiže gornju granicu duga.

Pre stambene krize 2008. godine, ukupan državni dug bio je 9 biliona dolara, iznos koji se više nego utrostručio na više od 31 trilion dolara za manje od 15 godina zahvaljujući programima koji se odnose na spasavanje stambenih objekata, 20 godina vojnog prisustva u Avganistanu, vanredno stanje COVID-a, mere reagovanja i rutinsko povećanje sredstava za odbranu i socijalne programe.2 

 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.foxnews.com/politics/democrats-push-eliminate-debt-ceiling-allow-unlimited-government-borrowing  

  2. https://edition.cnn.com/2023/01/19/politics/debt-ceiling-deadline-treasury/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.