Amerika tajno isporučuje Ukrajini oružje iz Izraela

Alex Brandon/AP

Američka vojska je tajno prebacila stotine hiljada artiljerijskih granata u Ukrajinu iz ogromnih zaliha uskladištenih u Izraelu.

Pentagon je izvukao ogromne zalihe američke municije u Izraelu kako bi pomogao u podmirivanju potreba Ukrajine za artiljerijskim granatama“, izvestio je “New York Times” 17. januara, dodajući da je otprilike „polovina od 300.000 granata namenjenih Ukrajini već su isporučeni  a ostatak će biti isporučeni preko Poljske.

Portparol izraelske vojske Ričard Heht rekao je da je Vašington obavestio Tel Aviv o njihovim planovima da iskoriste ogromne zalihe oružja kako bi nastavili da podstiču rat protiv Rusije. Heht je dalje rekao da američkoj vojsci „ne treba izraelska dozvola za premeštanje municije“, pošto je zalihe namenjeno da američka vojska koristi u „regionalnim sukobima“.

Vlada bivšeg izraelskog premijera Jaira Lapida je navodno odobrila plan prošle godine. Predlog je izazvao zabrinutost među izraelskim predstavnicima o tome kako će Rusija reagovati, jer su zvaničnici navodno verovali da bi to moglo da sugeriše da je Izrael „saučesnik u naoružavanju Ukrajine“.

Uprkos ovim strahovima, vlada se na kraju složila pod uslovom da Pentagon dopuni zalihe. Štaviše, Vašington se obavezao da će „odmah poslati municiju u teškim hitnim slučajevima“, navodi se u izveštaju.1

Od početka rata u Ukrajini, Tel Aviv je i dalje oklevao oko obezbeđivanja oružja Kijevu, uglavnom zbog strateške potrebe da se nastave ilegalni vazdušni napadi u Siriji, gde rusko vazduhoplovstvo u suštini kontroliše vazdušni prostor.

Poslednjih meseci, Pentagon je bio primoran da pronađe nove zalihe oružja pošto ukrajinske trupe troše preko 90.000 granata mesečno, dvostruko više od stope kojom proizvode SAD i Evropa zajedno.

Od prošlog februara, Bela kuća je odobrila isporuku više od milion artiljerijskih granata od 155 milimetara u Ukrajinu.

Američki zvaničnik rekao je prošle godine da se američke zalihe specifičnih sistema ubrzano „smanjuju“ nakon nekoliko meseci  od kada je NATO pokrenuo masovno slanje oružja Ukrajini.

Od početka rata, Bela kuća je Kijevu odobrila oko 113 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći. Prema podacima o vladinoj potrošnji, Ukrajina je 2022. godine dobila više američkih dolara poreskih obveznika nego 40 američkih država.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nytimes.com/2023/01/17/us/politics/ukraine-israel-weapons.html  

  2. https://thecradle.co/article-view/20498?fbclid=IwAR2BSvogVTwnKrUoqCes3BzpxduDCOFjpZ1Qff_IEfdRbEKIVphneBh_v28  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.