Venecuela podržava Brazil i Argentinu u uspostavljanu zajedničke valute

Venecuela podržava Brazil i Argentinu u uspostavljanu zajedničke valute
EFE/ Rayner Pena R

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je u ponedeljak svoju podršku inicijativi koju su predstavili njegovi kolege u Argentini, Alberto Fernandez i Brazilu, Lula da Silva, za stvaranje zajedničke valute za region.

“Danas su predsednik Lula da Silva i predsednik Alberto Fernandez najavili da će preduzeti korake za stvaranje zajedničke valute za Južnu Ameriku. Objavljujem da je Venecuela spremna i podržavamo inicijativu za stvaranje valute Latinske Amerike i Kariba”, rekao je on.

U borbi protiv jednostranih mera prinude koje su Venecueli uvele Sjedinjene Američke Države, šef države je pozdravio inicijativu i proglasio „nezavisnost, uniju i oslobođenje Latinske Amerike i Kariba“.

Osim toga, venecuelanski lider je uputio pozdrav “ujedinjenja i oslobođenja narodima” Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji će se ovog utorka sastati u Buenos Ajresu, u Argentini, na 7. samitu CELAC-a.

Ranije tog dana, predsednici Fernandez i Da Silva održali su sastanak na kojem su ponovo potvrdili svoju posvećenost integraciji Latinske Amerike i uverili da su postigli napredak u razgovorima o zajedničkoj južnoameričkoj valuti „koja se može koristiti i za finansijske i za trgovinske tokove, smanjenje operativnih troškova i naše spoljne ranjivosti“.1

Odnosi Brazila i Venecuele se ubrzano popravljaju i jačaju od dolaska Lule na čelo Brazila, a koji je preuzeo dužnost 1. januara, i odmah zatražio je od svog ministra spoljnih poslova da obnovi odnose sa Venecuelom. Diplomatske odnose između zemalja prekinuo je 2020. bivši brazilski desničarski predsednik Žair Bolsonaro. ((https://www.aljazeera.com/news/2022/12/14/brazil-to-resume-diplomatic-relations-with-venezuela-under-lula )

 


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Venezuela-Supports-Brazil-and-Argentina-on-a-Common-Currency-20230123-0018.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.