Iran i Kuba dodatno jačaju veze, zajednička borba protiv američke politike sankcija!

Foto: IRNA

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel sastao se u nedelju u Palati revolucije u Havani sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom.

„Zadovoljstvo mi je i čast primiti vas prilikom vaše prve posete Kubi. Uvek ćete biti dobrodošli u našu zemlju“, rekao je Diaz-Canel Amiru Abdolahijanu i istakao spremnost da ojača bilateralne veze.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan kritikovao je obrazac Sjedinjenih Država da uvedu ekonomske sankcije drugim nacijama, posebno Iranu i državama Latinske Amerike, tokom sastanka sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom 5. februara u Havani, prenosi Tasnim novinska agencija. prijavio.

„Politika SAD uvođenja jednostranih sankcija drugim zemljama i maltretiranja osuđena je na propast“, ​​rekao je ministar spoljnih poslova.

„SAD i neke druge zapadne zemlje sprovode hibridnu politiku uvođenja sankcija i mešanja u poslove drugih zemalja kroz raspirivanje i podsticanje nereda u nezavisnim zemljama sveta“, dodao je on.

Iranski visoki diplomata je dodao da su političke veze sa Kubom od “velike važnosti” za njegovu zemlju i smatra je “prijateljem, bratom i strateškim saveznikom”.

Amir-Abdolahian je opisao odnose sa Kubom kao “čvrste, dosledne i istorijske” i uverio da postoji “velika raznolikost pitanja” na bilateralnom dnevnom redu.

U međuvremenu, Bruno Rodrigez je ponovio stav Kube o „solidarnosti u suočavanju sa pokušajima destabilizacije i mešanja“.

Kubanski ministar spoljnih poslova izrazio je „duboku“ zahvalnost za podršku Teherana u kubanskoj borbi protiv blokade koju su uvele Sjedinjene Države.

Kuba i Iran održavaju neprekidne diplomatske odnose od 1979. godine a prošle godine zajednička  Komisiju za trgovinsku i ekonomsku saradnju, potpisala je 13 sporazuma za jačanje razvoja tehnologije i sigurnosti hrane.

 1

Iranski ministar spoljnih poslova sastao se 3. februara sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom tokom zvanične posete Karakasu, gde je rekao da će Iran u narednim nedeljama početi radove na kapitalnoj remontu najvećeg kompleksa rafinerije nafte u Venecueli, Centra za preradu u Paragvani. 

Poslednjih godina Iran se pokazao kao instrument u pomaganju Venecueli da prevaziđe kaznene američke sankcije koje su opustošile njen naftni sektor, omogućavajući Karakasu da prekine oslanjanje na američku rafinerijsku tehnologiju i pomažući zemlji da ojača svoju oštećenu ekonomiju.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Cuban-President-Meets-Iranian-Chancellor-Amir-Abdollahian–20230205-0002.html?fbclid=IwAR33t5FeJ3NWg2y1ld5IJO2LtEJhVPF8dVquS8l5FolrPDW8-jL6Tjuuh5w  

  2. https://princip.info/2023/02/05/iran-renovira-najveci-kompleks-rafinerija-u-venecueli/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.