Ruski spasioci stigli u Tursku i Siriju nakon razornog zemljotresa

Ruski spasioci stigli u Tursku i Siriju nakon razornog zemljotresa
AFP
Ruski spasioci krenuli su u Tursku i Siriju kako bi pomogli u otklanjanju posledica razornog zemljotresa, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije. „Po uputstvu ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov poslao je tim spasilaca u Tursku i Siriju“.
 
Serija zemljotresa do jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodila je u ponedeljak centralnu Tursku i severozapad Sirije, usmrtivši više hiljada ljudi, dok su se zgrade urušile širom regiona, što je izazvalo potragu za preživelima među ruševinama, a očekuje se da će broj žrtava rasti.
 
Više od 100 spasilaca, u tri aviona kao i specijalista sa psima poslati su već u Tursku i Siriju da sprovedu operacije potrage i spasavanja.
 
Prema poslednjim izveštajima, skoro 1.700 ljudi je poginulo, a više od 11.000 je povređeno u zemljotresu u Turskoj. Broj poginulih u zemljotresu u susednoj Siriji premašio je 1.000, a oko 2.400 je povređeno.1
 
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu u telefonskom razgovoru da su ruski spasioci krenuli ka Siriji kako bi pružili svu neophodnu pomoć i podršku nakon razornog zemljotresa koji je kasno sinoć pogodio tu zapadnoazijsku zemlju i Tursku.
 
Ministarstvo odbrane Rusije je takođe najavilo slanje tima vojnih lekara u Siriju kako bi pomogli zemlji da odgovori na humanitarnu katastrofu.
 
„U vazduhoplovnoj bazi Hmejmim formirana je mobilna grupa ruskih vojnih lekara koja je u stalnoj spremnosti za pružanje pomoći, raspoređena su četiri punkta za davanje krvi, kao i zajednički operativni štab za koordinaciju delovanja snaga i sredstava uključenih u obezbeđivanje. pomoć sirijskoj strani“, navodi se u saopštenju Ministarstva u ponedeljak.
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je takođe uputio komandanta ruskih trupa u Siriji da pomogne sirijskim vlastima u suočavanju sa posledicama zemljotresa.
 
U humanitarnim akcijama učestvovaće 10 zajedničkih operativnih grupa, koje se sastoje od 300 vojnika ruske vojske, pored 60 jedinica razne tehnike u Siriji.
 
Putin je ponudio pomoć Turskoj, što je Erdogan prihvatio. Rusija je takođe najavila spremnost da pruži svu potrebnu pomoć Turskoj kako bi pomogla u suočavanju sa posledicama razornog zemljotresa koji je sinoć pogodio zemlju.
 
„Održan je telefonski razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Izrazivši duboko saučešće povodom razornih zemljotresa u Turskoj, koji su izazvali brojne žrtve, Vladimir Putin je potvrdio spremnost da turskim partnerima odmah pruži neophodnu pomoć.2

  1. https://tass.com/world/1572355?fbclid=IwAR22Y1Q1AkKWGSL7qc2wgXAmQEnzTOoniOcFaCYcvRlWxisAYO4HP1RImic&utm_source=l.facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=l.facebook.com&utm_referrer=l.facebook.com  

  2.  https://english.almayadeen.net/news/politics/russia-swiftly-aids-syria-rescuers-to-arrive-today?fbclid=IwAR3ipZcY3wXOMV7LT8yHIhzwJZDM75wbAmIHwOZE8pyWE7C5gZeJm8jTv8Q  

Leave a Reply

Your email address will not be published.