BRIKS stvara novu valutu?

Članice BRIKS—a Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika razmatraće stvaranje zajedničke valute na sledećem samitu lidera grupacije u avgustu u Durbanu (JAR). Zamenik predsednika Ruske državne Dume Aleksandar Babakov, je u Nju Delhiju saopštio da članice BRIKS-a već rade na stvaranju nove forme valute.

„Prelazak na obračun u nacionalnim valutama je prvi korak. Sledeći je da se u najskorije vreme obezbedi cirkulacija digitalne ili bilo koje druge forme fundamentalno nove valute. Mislim da će na BRIKS-u biće objavljena spremnost za realizaciju ovog projekta, “, rekao je Babakov na marginama Rusko-indijskog poslovnog foruma strateškog partnerstva za razvoj i rast.

Babakov je istovremeno naglasio da bi Indija i Rusija „trebalo da uspostave novu ekonomsku asocijaciju sa novom, zajedničkom valutom“, ali je napomenuo da bi Kina mogla da igra ključnu ulogu u razvoju zajedničke valute za tri nacije.

„Nju Delhi, Peking i Moskva su nacije koje sada uspostavljaju multipolarni svet koji podržava većina vlada. Njegov sastav bi trebalo da se zasniva na indukciji novih monetarnih veza uspostavljenih na osnovu strategije koja ne brani američki dolar ili evro, već formira novu valutu koja je kompetentna da koristi našim zajedničkim ciljevima“, Babakova je citirala indijska televizija.

Kada je reč o planovima za buduću zajedničku valutu BRIKS-a, Babakov je istakao da bi ta valuta bila obezbeđena ne samo zlatom, već i drugim proizvodima, poput minerala “retke zemlje”.1

Tokom prošle nedelje, Kina i Brazil postigli su dogovor o isključenju američkog dolara u svojim bilateralnim transakcijama, za koje se očekuje da će smanjiti troškove ulaganja i dodatno razviti ekonomske veze između dve zemlje.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.ru/ekonomika/17410843  

  2. https://princip.info/2023/03/30/brazil-i-kina-odbacuju-dolar-i-prelaze-na-trgovinu-u-domacim-valutama/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.