SAD: Povratak dečijeg rada je uveliko u toku!

Dario Lopez-Mills/AFP via Getty Images

U toku je nagli porast broja država u SAD koje žele da povuku ograničenja na korišćenje dečijeg rada. Zagovornici ukidanja i slabljenja zakona koji zabranjuju dečji rad uključuju neke od najmoćnijih desničarskih fondacija i korporacija u Sjedinjenim Državama.

Potraga za profitom pokreće sve gnusnije zakone i praksu rada u Sjedinjenim Državama. 

Samo toku 2023. godine u šest država srednjeg zapada (Ajova, Minesota, Misuri, Nebraska, Ohajo i Južna Dakota) i u Arkanzas, gde je usvojen zakon koji ukida ograničenja na rad za decu od 14 godina. Jedan zakon usvojen u Minesoti omogućio bi 16 godišnjacima da rade na gradilištima. Deset država je uvelo, razmotrilo ili usvojilo zakon koji ukida zaštitu maloletnih radnika u samo poslednje dve godine.

Predlog zakona u Ajovi, koji je u aprilu odobrio državni Senat, daje osećaj kuda bi stvari mogle da se kreću na nacionalnom nivou. Između ostalih promena, ukida ograničenja za opasan rad dozvoljavajući tinejdžerima od 14 godina da rade u hladnjacčama mesa i industrijskim perionicama, a tinejdžerima od 15 godina da rade na fabričkim linijama. Takođe dozvoljava stvaranje posebnih dozvola koje bi omogućile tinejdžerima od 14 godina da sami voze na posao između 5:00 i 22:00.

Pristalice zakona iz Arkanzasa su tvrdile da ih je motivisala samo njihova želja da roditelje oslobode zakonskih ograničenja koji su ometali njihovo pravo da odluče šta je najbolje za njihovu decu.

Nastojanje da se smanji zaštita rada dece uglavnom planirano i finansirano od strane velikih desničarskih fondacija i istraživačkih centara kao što su Fondacija za odgovornost vlade (FGA) i Mreža državne politike, kao i poslovna udruženja kao što je Nacionalna federacija za Nezavisno poslovanje, Privredna komora, Nacionalna asocijacija restorana itd. Ove grupe, radeći zajedno, razvijaju predloge, često ih prilagođavajući specifičnim uslovima u različitim državama, a zatim nude konzervativnim zakonodavcima argumente i podršku lobiranja potrebnu da dobiju njihovo odobrenje u zamenu za buduće doprinose kampanji.

Prema statističkim podacima Odeljenja za rad, od 2018. godine došlo je do povećanja broja maloletnika koji su nezakonito zaposleni za 69 odsto, uključujući povećanje od 37 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo rada je 2022. godine navelo 835 kompanija za zapošljavanje više od 3800 dece na crno. Naravno, radi se samo o prekršajima uočenim inspekcijama na licu mesta; stvarni broj je sigurno mnogo veći. U isto vreme, pošto gore istaknuti nalozi postanu zakon, mnoge od istih praksi na radnom mestu postaće legalne.

Pokušaje da se legalizuje eksploatacija dečijeg rada pokreću isti akteri koji nastoje da unište sindikate, oslabe državna regulatorna tela i uskrate socijalne usluge. Na primer, jedna od firmi koje su 2022. kršile zakon o dečijem radu bila je  “Packers Sanitation Services”, koja je u vlasništvu “Blackstone Group”, najveće svetskog investicionog fonda, nezakonito je zaposlio 100 dece, od kojih su mnoga bili migranti bez pratnje, na opasnim poslovima u fabrikama za pakovanje mesa u vlasništvu nekih od najvećih firmi u mesnoj industriji, kao što su Cargill i Tyson.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://mronline.org/2023/05/12/the-rollback-of-child-labor-protections-is-well-underway/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.