Poljska preti Lukašenku invazijom, Rusija i Belorusija potpisale sporazum o razmeštanju nuklearnog oružja

Foto: Russian Defense Ministry

Rusija i Belorusija potpisale su u četvrtak, 25. maja sporazum o formalizovanju razmeštanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na beloruskoj teritoriji, potez za koji je Moskva objavila da je vođen rastućim tenzijama sa Zapadom.

“U kontekstu izuzetno oštre eskalacije na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, doneta je odluka da se preduzmu kontramere u vojno-nuklearnoj sferi“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Raspoređivanje raketa prvi je najavio predsednik Vladimir Putin u martu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je još 25. marta da će Rusija, na zahtev beloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što su SAD odavno radile na teritoriji svojih saveznika. Prema rečima šefa ruske države, 1. jula planirano je da se završi izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.1

Poljski general Valdemar Skržipčak, prethodno je izjavio da ako ukrajinska kontraofanziva bude uspešna, naoružani Belorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi krenuti u svrgavanje režima samoproglašenog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Pripremimo se za ustanak u Belorusiji, jer će se on dogoditi. Činjenica je da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati trupe koje će provesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima – rekao je poljski general.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.ru/armiya-i-opk/17838785  

  2. https://www.novosti.rs/planeta/svet/1241892/preti-lukasenku-nasilno-svrgavanje-vlasti-poljska-skine-vrha-belorusije  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.