Francuska se zalaže za masovno proširenje EU, uključujući i Ukrajinu

Foto: AP/Ludovic Marin

Evropska unija je spremna za “malu revoluciju” kroz svoje proširenje na Ukrajinu i potencijalno još devet zemalja, rekla  je francuska ministarka Lorens Bun.

Izjava ministarke je usledila dva dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio podršku proširenju granica bloka.

Francuski predsednik Emanuel Makron je iznenadio sve kada se založio iza proširenje EU na sastanku u Slovačkoj.

„Pitanje za nas nije da li treba da se proširimo, već kako da to uradimo“, rekao je Makron prisutnima, pošto je prethodno stavio veto na pregovore o članstvu u EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom 2019.1

Ministarka objasnila je u petak da bi proširenje granica EU predstavljalo “veliki šok” koji bi zahtevao promene u funkcionisanju grupacije koja je poslednja pretrpela veliko proširenje 2004. godine.

„To znači preispitivanje naše politike, unošenje promena u budžete, u institucije“, rekla je ona radiju Evropa 1, rekavši da će to biti „projekat za narednu deceniju“.

Proširenje je značilo razmatranje “kako da se organizujemo da idemo napred. To je mala revolucija”, dodala je ona.

Francuska, Nemačka, Italija i Rumunija takođe podržavaju nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU.

Analitičari kažu da će svako novo proširenje verovatno biti praćeno velikim promenama u procesu donošenja odluka u EU, koji zahteva jednoglasnost između njenih 27 članica u mnogim oblastima politike.

Makron je u svom govoru nagovestio ideju koju je izneo u prošlosti o takozvanoj „Evropi više brzina“ u kojoj bi nove zemlje bile primljene, ali bi imale drugačiji status i prava u poređenju sa istorijskim članicama.

Ukupno 10 zemalja smatra se kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, uključujući Ukrajinu, ali i Moldaviju, Gruziju i, što je najkontroverznije, Tursku.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://sputnikglobe.com/20230602/eu-expansion-would-bring-small-revolution-in-bloc—french-minister-1110863732.html  

  2. https://www.rfi.fr/en/europe/20230604-eu-heading-for-small-revolution-on-enlargement-french-europe-minister?fbclid=IwAR2W0RCPIlKn2KuK-Is-0SYr1egDwF5MTk-RxKxuxqWM2j2iDUBs-kBwtow  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.