Iran predstavio svoju prvu hipersoničnu raketu

Foto: Press TV screenshot

Iran je predstavio svoju prvu hipersoničnu raketu Fatah, za koja sa lakoćom može da probije bilo koju aktuelnu protivazdušnu odbranu.

Državni mediji objavili su u utorak slike ceremonije otkrivanja, kojoj su prisustvovali predsednik Ebrahim Raisi i visoki komandanti Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), na kojoj je vidljiv crni projektil domaće proizvodnje.1

Državni mediji navode da se projektil može kretati brzinom do 15 maha (5.145 metara u sekundi), ima domet od 1.400 km i ima pokretnu sekundarnu mlaznicu i koristi čvrsta goriva koja omogućavaju veliku manevarsku sposobnost .

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je odabrao ime, rekli su, što se prevodi kao „otvarač“.

Veruje se da su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Severna Koreja jedine zemlje koje su uspešno testirale hipersonične rakete, ali tačni detalji o oružju i dalje su oskudni.

Šef za vazduhoplovstvo IRGC-a Amir Ali Hadžizadeh objavio je vesti o razvoju hipersonične rakete prošlog novembra na događaju povodom godišnjice smrti Hasana Tehranija Mogadama, poznatog kao oca iranske raketne tehnologije.

Mogadam je umro nakon eksplozije u raketnoj bazi 2011. godine, u kojoj je poginulo i više od deset drugih pripadnika IRGC-a. Eksplozija je prijavljena kao nesrećan slučaj, ali su neki zapadni mediji objavili da iza nje stoji Izrael.

„Fatah ne može biti uništen nijednom drugom raketom zbog načina na koji se kreće u različitim pravcima i na različitim visinama“, rekao je Amir.

Zapad i Izrael su u više navrata izražavali zabrinutost zbog iranskog raketnog programa, rekavši da bi balističke rakete te zemlje potencijalno mogle da se koriste za nošenje nuklearnih bojevih glava.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.middleeasteye.net/news/iran-unveils-first-hypersonic-ballistic-missile  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2023/6/6/fattah-iran-unveils-its-first-hypersonic-missile?fbclid=IwAR3zwDE–aCa0yLd4Wl1AceIBHHmcV-wqWtaQpu20bwp41pvFlw7ENrRVV4  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.