Kraj nemačke politike uzdržavanja od nadgledanja savezničkih špijuna

Kraj nemačke politike uzdržavanja od nadgledanja savezničkih špijuna
Foto: WIkimedia
Foto: WIkimedia

Nemačka vlada je odlučila da stane na kraj prećutnom dogovoru, uspostavljenom 1945. godine, kroz koji se obavezala da će se suzdržati od nadgledanja špijunskih aktivnosti britanskih, francuskih i obaveštajnih agencija SAD na svojoj teritoriji.

Ova odluka je donesena kao posledica dva velika skandala: prvi, otkrivanje da je prošle godine NSA prisluškivao mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, a drugi ovonedeljno otkriće dvostrukog agenta postavljenog u nemačku obaveštajnu službu, koji je preneo više od 300 poverljivih dokumenata agenciji CIA (uključujući i interna dokumenta parlamentarnog komiteta koji se bavio NSA prisluškivanjem).

Dovođenje u pitanje dogovora o špijuniranju između Vašingtona i Berlina predstavlja veliki problem za Sjedinjene Američke Države koje su koristile nemačko tlo za pokretanje mnogih svojih operacija. Očekuje se da direktor CIA Džon Brenan u narednih nekoliko dana podnese izveštaj članovima Kongresa o posledicama ove odluke.

Kako god, ovo ne znači da će Nemačka postati nezavisna od Vašingtona: na koncu savezničke okupacije, Berlin je priznao ugovor o dozvoli Vašingtonu da koristi svoje vojne baze u Nemačkoj bez obaveze da se obrati domaćinu.

Tekst je preveden sa: VoltaireNet.Org

Leave a Reply

Your email address will not be published.