U zasedi ubijen nadzornik turskog zatvora

kandira-cezaevi-muduru-671Nadzornik zatvora tipa F u Kandiri, Ismet Akturk, upucan je dok je u svom vozilu stajao na semaforu. Akturk je upucan sa tri metka i odvezen je u bolnicu nakon incidenta. Preminuo je od dobijenih povreda uprkos operaciji. Počinioci atentata su pobegli sa lica mesta i policija za njima traga.

Prema izjavi glavnog tužioca provincije Kodžaeli, Mustafe Kučuka, sumnja se da je u pitanju teroristički napad budući da je pokojni Akturk imao problema na prethodnoj službi u zatvoru tipa T u provinciji Osmanije u vezi sa kojim se poseduju izvesne informacije. U zatvoru u Kandiri se drže osuđeni za terorizam i veze sa organizovanim kriminalom.

Zatvor tipa F je relativno nov koncept zatvora koji je Turska usvojila na predlog Evropske komisije. Radi se o zatvorima sa izolovanim ćelijama umesto zajedničkih spavaonica. Ovaj tip zatvora najvišeg stepena bezbednosti se koristi za zatvorenike osuđene na terorizam, kao i političke neistomišljenike.  Najveći broj zatvorenika se drži u samicama iako ima ćelija sa po tri zatvorenika. Posete zatvorenicima su ograničene na najuže članove porodice. Zatvorenici se drže izolovani jedni od drugih, pisma se cenzurišu kao i štampa, zabranjene su knjige i sl. Zatvorenici plaćaju između ostalog i račun za struju koju troši njihova ćelija.

Uvođenje zatvora tipa F je propratila žestoka reakcija revolucionarnih organizacija koje nisu želele da se razdvoje od svojih drugova u zatvoru niti da dopuste dehumanizaciju koju podrazumeva samica. Organizovan je veliki štrajk glađu koji je ukupno trajao 7 godina, a život je izgubilo 122 osobe. Država je organizovala policijsku akciju pod nazivom „Povratak u život” sa ciljem da se štrajk glađu prekine, ali je operacija neuspela i koštala je 32 života.

Nedavno je snimljen i film o zatvorima ovog tipa, pod nazivom „Film tipa F”:

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „F-Type Prison Warden Killed”, www.bianet.org/english/human-rights/165370-f-type-prison-warden-killed

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.