Ruski poslanici žele povratak porodice Romanov

Ruski poslanici žele povratak porodice Romanov

5anastPoslanik Zakonodavne skupštine Lenjingradske oblasti Vladimir Petrov uputio je pismo članovima porodice Romanov, vojvotkinji Mariji Vladimirovnoj u Španiji i princu Dmitriju Romanoviču u Danskoj u kojem se poziva na njihov povratak u Rusiju.

Petrov se nada da bi povratak bivše carske porodice izgladio protivrečnosti ruskog društva, te da bi postao simbolom duhovne obnove naroda Rusije. Poslanici takođe imaju u planu dodelu posebnog statusa Romanovima, mogućnost učestvovanja u državnim ceremonijama, a kao stalnu rezidenciju bi ponudili palatu Livadia na Krimu ili palate Ropšinski i Pavlovski kod Sankt Peterburga.

Predstavnik porodice Romanov je izjavio da su oni spremni da se vrate nazad ali je izjavio i bojazan da bi mogli postati instrument u političkim igrama.

Ruska javnost je međutim podeljena pri čemu deo stanovništva Romanove vidi kao nevine žrtve boljševika, dok drugi deo njih vidi kao izdajnike. Šef Instituta za političke nauke Sergej Markov smatra da povratak bivše carske porodice neće imati nikakvog uticaja na narodno raspoloženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.