Kanadski Indijanci na ratnoj stazi

Foto: Unist’ot’en Fejsbuk stranica

 

Prethodno smo pisali o borbi Apači Indijanaca protiv izgradnje rudnika u Arizoni, a sada upoznajte i najuspešniji indijanski pokret otpora u Severnoj Americi.

U centralnoj Britanskoj Kolumbiji, grupa Indijanaca već 6 godina pruža žestok i uspešan otpor vladi Kanade i velikim naftnim kompanijama.

Grupa je podigla “Unist’ot’en” kamp, u kojem svi članovi obitavaju još od početka sukoba, a kontrolni punkt blokira jedini prilaz njihovoj zemlji.

Indijanci su još u startu stavili do znanja kanadskoj vladi i naftnim kompanijama da neće dozvoliti izgradnju naftovoda preko njihove zemlje, ali i da je zaposlenima u naftnim kompanijama, kao i kanadskoj policiji, zabranjen boravak na indijanskoj teritoriji.

Ono što ovaj slučaj čini još zanimljivijim je to što za razliku od većine Indijanaca u Kanadi i SAD, koji su tokom kolonizacije prevareni ili primorani da potpišu predaju zemlje kolonizatorima, lokalna plemena kanadske regije “Wet’suwet’en” nikada nisu potpisala takav papir, i shodno tome tvrde da kanadska vlada nema jurisdikciju nad ovom teritorijom.

Sa druge strane, Kanada tvrdi  da je vlasništvo nad tim zemljištem državno, ali nije u stanju da potkrepi svoju tvrdnju bilo kakvim dokazom.

U oktobru 2014. godine, kanadske vlasti su dale zvanično odobrenje naftnim kompanijama da otpočnu izgradnju “Coastal TransLink” naftovoda preko indijanske teritorije, ali otpor “Unist’ot’en” kampa još ne uspevaju da slome.

Žitelji su naoružani, i odbijaju da puste na svoju teritoriju zaposlene u naftnim kompanijama kao i organe reda.

Plemena tvrde da kanadski zakon na ovoj teritoriji nije važeći, dok za svaku posetu njihovoj teritoriji mora biti izdata dozvola od strane pripadnika grupe.

Formular koji je neophodno popuniti pre izdavanja dozvole, sadrži pitanja poput: “Odakle ste? Koliko dugo planirate da ostanete? Da li radite za naftnu industriju ili vladu koja uništava našu zemlju? Kako će vaša poseta koristiti našem narodu?”, itd…

Nekolicini volontera iz drugih krajeva Amerike je izdata dozvola za duži boravak u kampu, jer su izrazili želju da pomognu borbu “Wet’suwet’en” Indijanaca.

Jedan Afroamerikanac koji pomaže u izgradnji infrastrukture kampa, kaže da je odlučio da se pridruži pokretu jer je posredi “prava dekolonizacija”.

Pripadnici “Wet’suwet’en” plemena kažu da će pokušati mirnim putem da reše ovu napetu situaciju, ali u slučaju da mirna sredstva ne urode plodom, preostaje samo put ratnika.

Indijanci “Wet’suwet’en” imaju dobar razlog da veruju kako bi naftovod mogao ugroziti njihovu zemlju i resurse. Prema jednoj studiji Polaris instituta, Enbridge”, jedna od kompanija kojoj je vlada Kanade odobrila izgradnju naftovoda, imala je 804 slučaja curenja nafte između 1999. i 2010. godine, što je rezultiralo sa 161.475 litara prolivene nafte.

Sem toga, ispitivanja od strane Nacionalnog Energetskog Odbora Kanade potvrđuju da će projekat izazvati ozbiljne negativne posledice po “atmosferu, retke biljke i ekološke zajednice, stare šume, zemljište, močvare, Grizli medvede, vodozemce, slatkovodne ribe i riblja staništa, površinske i podzemne vode, morske sisare, morske ribe i riblje staništa, morske vode, morsku vegetaciju, i morske ptice “.

Ovde vam prezentujemo dva video klipa vezana za borbu “Unist’ot’en” kampa. Preko prvog se možete detaljnije upoznati sa borbom i ciljevima ove grupe, dok je drugi snimljen prošlog meseca od strane “subMedia” kolektiva, i prikazuje poslednji pokušaj upada predstavnika naftne kompanije “Chevron” na “Wet’suwet’en” teritoriju, kao i blokadu od strane Indijanaca.

Ako želite da podržite jedini anti-kolonijalni kamp na teritoriji Severne Amerike, možete kontaktirati grupu preko njihove Fejsbuk stranice.

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.