Novi filter omogućava astronautima da piju sopstveni urin

Snabdevanje astronauta sa dovoljno pijaće vode jedan je od najkomplikovanijih zadataka kod planiranja dugih svemirskih putovanja. Voda je teška, brzo se troši a ne može se dobiti u orbiti.

Astronauti su ograničeni na tri galona vode dnevno dok su u svemiru, a kako NASA namerava da stigne sa ljudskom posadom do Marsa, astronautima će biti potreban efikasniji način recikliranje vode.

Astronauti piju destilovani urin od 2009. i trenutno uspevaju da izvrše povraćaj 93% otpadnih voda, ali je sistem koji trenutno koriste komplikovan, spor i sklon kvarovima. Sistem obrće urin velikom brzinom da bi ga pretvorio u vodenu paru, a onda ga tretira hemijskim putem; može da reciklira 6.000 litara godišnje, međutim, to nije dovoljno da bi se obezbedila posada od više astronauta tokom dužeg vremenskog perioda.

Iz tog razloga astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici testiraju novi način pijenja filtrirane mokraće. Danska biotehnološka kompanija Aquaporin A/S, razvila je filter koji koristi protein akvaporin, koji izvlači čistu vodu iz urina, znoja, otpadnih voda i ostalih izvora tečnosti dostupnih u svemiru. Molekuli akvaporina su proteini koji žive u ćelijskoj membrani,  jako su efikasni u propuštanju vode a ne propuštaju ništa drugo.

Filter radi na sličnom principu kao naši bubrezi. Sistem se sastoji samo od dve cevi spojene na izvor energije. On povlači litar urina iz jednog kontejnera i kroz filter ga dovodi do drugog kontejnera za manje od jednog minuta. Uređaj je mali, lagan i manje sklon začepljenju od filtera koji su do sada korišćeni.

Od prošle nedelje, astronaut Evropske svemirske agencije Andreas Mogensen, testira filtere na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mogensen će filtrirati tri uzorka urina tokom svog boravka u svemiru. Filtriranu vodu doneće na Zemlju radi analiza. Ako sistem dobro odradi svoj posao, Aquaporin A/S ima nameru da upotrebi sistem i na drugim mestima gde je teško doći do čiste vode – bilo da su u pitanju zemlje u razvoju ili sušom zahvaćena područja.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.