Šta za narod Venecuele znači pobeda desnice?

1297Venecuelanska desničarska partija Okrugli sto demokatskog jedinstva (špa. Mesa de Union Democratica, MUD) ne samo da je pobedila vladajuću koaliciju Veliki patriotski centar (špa. Gran Polo Patriotico, GPP) već je, prema konačnim rezultatima Nacionalnog izbornog saveta (špa. Consejo Nacional Electoral, CNE) osvojilo kvalifikovanu većinu.

Kvalifikovana, ili dvotrećinska većina, po ustavu Venecuele omogućava imenovanje i uklanjanje autoritete javnih vlasti poput Vrhovnog suda i Nacionalnog izbornog saveta. Osim toga, može sazivati referendume, ustavne izmene, skupštinu i donositi zakone. Takođe može sazvati referendume po pitanju međunarodnih ugovora koji krše suverenitet zemlje, ali i ovlastiti međunarodna tela za rešavanje pojedinih pitanja. Većina od tri petine poslanika može smeniti i predsednika države.

U skladu sa tim, desnica već ima u planu sledeće zakone:

  1. Zakon o amnestijiMUD ima dovoljno glasova da izglasa Zakon o amnestiji koji bi pustili na slobodu političare koji su počinili zločine protiv naroda, a među njima i Leopolda Lopeza osuđenog na 13 godina zatvora zbog smrti 43 građana u demonstracijama između februara i marta 2014.

    Prema rečima politikologa Vladimira Adrianse, sprovođenje ovog zakona bi bilo kršenje ustava jer su oni koje MUD naziva političkim zatvorenicima osuđeni za zločine protiv čovečnosti.

    Predsednik Maduro je povodom ove namere izjavio da će staviti veto amnestiju bilo kog zločinca.

  2. Zakon o programu kompletnog snabdevanjaIako su najavili ovaj zakon, predstavnici MUD-a nisu naveli kako će sprovesti program snabdevanja.

    Sa druge strane, vlada Venecuele je garantovala snabdevanje namirnicama po subvencionisanim cenama kroz mreže Merkal, Pdval i Abasto Bisentenarios. Do marta 2015. godine preko 120 hiljada tona namirnica se raspodelilo po celoj zemlji od koje je imalo koristi preko 20 miliona stanovnika.

    MUD želi da sprovede neoliberalni program i lišiti državu svog vlasništva putem privatizacije. Bolivarska vlada je nacionalizovala prehrambena preduzeća sa ciljem da garantuje narodu suverenitet na ovom polju.

Među zakonima koje desnica želi da ukine, nalaze se:

  1. Zakon protiv korupcijeOvaj zakon je donesen 2013 godine radi sprečavanja špekulacije i gomilanja novca. Ukidanjem ovog zakona bi se ukinulo i vanredno stanje koje je uveo predsednik Maduro u pograničnim oblastima sa Kolumbijom. Vanredno stanje je uvedeno sa ciljem da se spreči šverc koji je imao negativan uticaj na ekonomsku stabilnost zemlje.
  2. Dogovor između Kube i VenecueleSaradnja između ove dve zemlje je omogućilo sprovođenje misije „Zdravlje u kvartu” koje je spasilo 1,760,330 venecuelanskih života, a pružilo medicinsku pomoć za 19,500,000 stanovnika. Misija „Čudo”, sa ciljem lečenja slepila, izlečilo je preko milion građana.1 Do sada je obrazovano 183,762 novih lekara uz pomoć Kube, a uskoro će diplomirati još 29,044.

    Prema rečima politikologa Migela Haimesa, MUD će te ići ka ukidanju ovog dogovora jer se povode politikom SAD-a u saradnji sa novim, desničarskim, predsednikom Aregentine Maurisiom Makrijem.

  3. Zakon o radu, radnicima i radnicamaVladimir Adriansa smatra da će MUD izvršiti reformu ovog zakona radi ukidanja ili smanjenja prava žena. Reforma ili potpuno ukidanje Zakona o radu biće praćena neoliberalnim zakonima. Fedakamaras, organizacija privatnih preduzetnika Venecuele, zatražila je od Narodne skupštine ukidanje ovog zakona. Ukidanje bi dovelo do otkaza miliona radnika. U istom predlogu su zatražili od Skupštine i reformu budžeta koja bi odbacila preko 60% socijalnih davanja.
  4. Zakon o pravednim cenamaOvaj zakon je doneo predsednik Maduro 2014. godine, a ove godine je dopunjen radi zaštite maloprodajne cene i sprečavanja zloupotrebe u privatnom sektoru.

    Fedakamaras je takođe zatražio ukidanje i ovog zakona jer im ograničava profit na 30%. 2

  5. Misija prebivališteVelika misija „Prebivalište” je pokrenuta 2011. godine radi poboljšanja stambenih uslova najsiromašnijih građana.

    MUD će ovaj zakon zameniti hipotekama koje će onemogućiti građanima rešenje stambenog pitanja. Ukidanje ove misije je predizborno obećanje MUD-a u okviru njihovog neoliberalnog ekonomskog plana koji predviđa zaduženje kod privatnih banaka.

Iz plana MUD-a se vidi da zastupaju interese kapitala i oligarhije koji ne gube priliku da dignu glas i traže pljačku državne imovine. Među njima je i reakcionarni gradonačelnik opštine Barute koji od MUD-a traži privatizaciju vode i struje.3

Vratimo li se na pitanje iz naslova ovog teksta, jasno je da je ovaj glas kazne Maduru i sledbenicima Uga Čaveza glas protiv sopstvenih interesa i glas sopstvenom klasnom neprijatelju.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.princip.info/2015/07/29/venecuela-i-kuba-lece-privremeno-slepilo-kroz-misiju-cudo/ 

  2. http://www.princip.info/2015/12/08/11591/ 

  3. http://www.aporrea.org/oposicion/n282503.html 

Source: http://www.librered.net/?p=41693 http://www.aporrea.org/actualidad/n282488.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.