Zapad nastavlja sa pritiscima: Srbija treba da uskladi politiku sa EU

VOA

Nakon mnogobrojnih “trebalo bi”, polako smo došli do “treba”, jer Srbija od zapadnih zvaničnika dobija sve direktnije “sugestije” za usklađivanje svoje politike sa EU po pitanju ukrajinske krize.1

Poslednja takva “sugestija” došla je danas od američkih senatora Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, kao i senatora Odbora za oružane snage Tom Tilis, koji su naglasili nakon razgovora sa predsednikom Srbije “da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost.”

“Razumemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu istoriju, ali nadamo se da ćemo sa Srbijom nastaviti da radimo kako bi Rusiji dali jasnu poruku“, kazao je senator Marfi.

Senatorka Džin Šahin je dodala da se ovom posetom naglašava važnost “Zapadnog” Balkana za SAD, “posebno u ovo vreme koje je kritično za evropsku istoriju“.

“Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom ničim izazvanom ratu“, kazala je Šahin.

“Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom”, naglasila je Šahin.

Senatori su naglasili da Srbija mora da uskladi politiku sa EU ako sebe vidi na evropskom putu.2

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rs.n1info.com/vesti/americki-senatori-srbija-treba-da-uskladi-svoju-politiku-sa-eu/  

  2. https://www.politika.rs/scc/clanak/505344/Marfi-Razumemo-istorijske-odnose-Srbije-i-Rusije-ali?fbclid=IwAR0yDVuaaSu6fcfwoz3-MlORMk1r2ZcjDM-HlAciP6Bnkb_fOPy-0Afe4lY  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.