Dan planete Zemlje najglasnije obeležavaju oni koji su Planetu uništili

Arcadio Esquivel

Juče, 22. aprila, obeležen je međunarodni Dan planete Zemlje koji ima za cilj da ukaže na kritično ekološko stanje u kojem se Zemlja nalazi. Paradoksalno, opet su najglasniji u obeležavanju ovog dana bili oni mediji i instrumenti političkih struktura koji su upravo najodgovorniji što je Zemlja dovedena to tačke uništenja. Baš kao što to rade indijski mistik Sadguru1 i ekološki pokreti u Srbiji, istorijska i trenutna ekološka odgovornost se uvek prećute, pa nam poturaju podjednaku odgovornost svima, a posebno (i sigurno ne slučajno) onim zemljama koje su najmanje uticale i utiču na ekološku katastrofu.

Mi nećemo i ne smemo ćutati na zločine koje prema planeti Zemlji sprovodi (zapadni) kolonijalizam jer su evropske i američke strukture ubedljivo najviše odgovorne za klimatske promene i globalnu ekološku štetu (i to je naučno dokazano), dok zemlje poput Kine, Indije i ostatka G. Juga snose tek mali i neznatan deo te odgovornosti. Medijska propaganda koju zapadne političke strukture perfidno primenjuju, dok ulažu u ekološke nevladine organizacije kao faktore destabilizacije, služi upravo radi daljeg ekonomskog, političkog i društvenog potčinjavanja imperijalističkom sistemu, a radi suzbijanja bilo kakvih nezapadnih investicija na ovim prostorima.

Već smo više puta pisali o ekologiji u službi imperijalizma, pa ćemo vas još jednom upititi na te tekstove, jer od ključnog je značaja da razumemo način sprovođenja “zelenog” imperijalizma kako nas ove političke strukture ne bi dalje obmanjivale:
1. Lanset: SAD i EU ubedljivo najodgovornije za klimatske promene
2. Ekologija u službi imperijalizma – NDBG i ORSP
3. Vojska SAD zagađuje više od 140 država ukupno
4. Lanset: SAD i Evropa odgovorne za ekološku katastrofu sveta
5. COP26: Domoroci protestvuju protiv klimatskog kolonijalizma Zapadnih zemalja
6. Klimatski dug Globalnog Severa: ko je najveći zagađivač atmosfere?

Što bi rekao revolucionar Ugo Čavez: “Da je klima kojim slučajem banka, već bi je odavno spasili”. 

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.facebook.com/RevolucionarnaNPF/posts/5481124155241174  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.