EU planira borbu svim sredstvima protiv kineske zelene tehnologije!

Foto: chinabriefing

Osvrćući se na novi zakon o zelenim investicijama američkog predsednika Džoa Bajdena, Ursula fon der Lajen izjavila je da EU takođe treba da učini više da bi se domaća zelena industrija izborila protiv kineske.1 

„Što se Kine tiče, znamo da daju ogromne subvencije, ne samo za sektor čiste tehnologije već i uopšte“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU. „Dakle, tema je mnogo šira od našeg fokusa na [Bajdenov zakon o smanjenju inflacije]. Stoga razvijamo mnogo širu strategiju da se bavimo tim.”

„Suočavajući se sa novom geopolitičkom realnošću, Evropska unija će odlučno delovati kako bi osigurala svoju dugoročnu konkurentnost, prosperitet i ulogu na globalnoj sceni“, saglasili su se lideri EU u zajedničkom saopštenju.

Predsednica evropske komisije požalila se da je situacija u Kini mnogo nejasnija sa „skrivenim subvencijama“ i širim spektrom subvencionisanih sektora.

Evropske kompanije su se borile da dobiju pristup kineskom tržištu ali su se žalile na nepoštovanje prava intelektualne svojine, rekla je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da EU mora „snažno reagovati” i da je evropska pomoć potrebna „da bi se pomoglo našim strateškim sektorima na visokom nivou, a posebno da bi se suprotstavili rizicima preseljenja (kompanija)”.

On je pozvao blok da se brzo reaguje na „nelojalnu konkurenciju“ iz Kine.

Lideri EU složili su se za „jednostavnije, brže i predvidljivije” postupke državne pomoći, uključujući i poreske kredite, kao i korišćenje fondova EU za zelenu tehnologiju i za „pojednostavljene i brze” propise za ulaganja koja su povoljna za klimu.

Podsećamo, EU se dugo žalila na državnu podršku kineskoj zelenoj industriji. Brisel je uveo antidampinške carine Pekingu 2013. godine, navodeći da kineski proizvođači dobijaju nepravedne subvencije.

EU je nedavno odobrila nova pravila koja joj omogućavaju da istražuje strane kompanije koje imaju koristi od državnog novca.

Kineska električna vozila, koja osvajaju sve veći udeo na evropskom tržištu, vide se kao još jedna pretnja.

Govoreći nakon samita, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da EU ima dugogodišnju politiku za suprotstavljanje kineskim subvencijama i „neke načine da reaguje“.

Dodao je: „Za svet nije od pomoći ako svi rade sa subvencijama, pokušavajući da naruše konkurenciju.”2 

 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/EU-Pledges-To-Respond-To-US-And-Chinese-Clean-Tech-Subsidies.html  

  2. https://www.ft.com/content/9bfe7e7e-83b7-47f2-8d59-e180215d534a  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.