Kina planira da izgradi prvu orbitalnu kosmičku elektranu sa bežičnim prenosom energije

Kina planira da izgradi prvu orbitalnu kosmičku elektranu sa bežičnim prenosom energije
Foto: China Manned Space Engineering Office

Kineski inženjeri, predstavnici komisije za svemirsku solarnu energiju Kineskog društva kosmonautike obelodanili su namere Pekinga da u zemljinoj orbiti izgradi prvu kosmičku solarnu elektranu snage 1 GW. Prema njihovim prognozama, svet bi mogao da vidi prvu elektranu ovog tipa do 2040. godine.

„U budućnosti nameravamo da izgradimo svemirsku solarnu elektranu, koja će, prema sadašnjem planu, imati kapacitet od jedan gigavat, a ovaj mega projekat je predviđen za komercijalne svrhe“, rekao je prvi čovek Komisije za svemirsku solarnu energiju Li Ming.

Prema njegovim rečima, buduća kosmička solarna elektrana će verovatno težiti više od 10.000 tona. Pored problema njene izgradnje, kineski naučnici rade na razvoju tehnologije bežičnog prenosa energije, što je najveći i najvažniji izazov u ovom projektu.

 Prema prognozama jednog od vodećih inžinjera u ovom projektu Vang Lija, u narednih 5-10 godina orbitalni eksperimenti i testiranje ključnih tehnologija za svemirske solarne elektrane postaće prioritet svetske kosmonautike. A do 2040. godine svet bi mogao da vidi prvu kosmičku solarnu elektranu od jednog gigavata.1

 


  1. https://www.globaltimes.cn/page/202304/1289677.shtml  

Leave a Reply

Your email address will not be published.